Alfons Mucha: Meester van de Art Nouveau

4 maart 2022 10:00
De beroemde schilder Mucha (1860-1939) kwam uit Tsjechië, maar werd bekend in Parijs. Eind 19de eeuw was Parijs een broeinest van de ‘belle époque’. Het is een gouden tijdperk op het gebied van kunst. Art Nouveau is onlosmakelijk verbonden met deze periode.

Doorbraak in Parijs

Typerend voor Mucha’s werk zijn vrouwen met lange, weelderige lokken en sierlijke lijnen. Op en top Art Nouveau. Deze flamboyante stijl kwam veel terug in reclame en publiciteitsposters. Een lot dat sommige kunstenaars ten deel valt, is dat zij pas na hun dood beroemd worden. Dit geldt zeer zeker niet voor Mucha. In zijn tijd kende hij al grote bekendheid. Hij brak door met een affiche voor het toneelstuk Gismonde met de Franse actrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Zij was op dat moment dé ster van het Parijse theater. Zijn werk was ongekend populair en het duurde niet lang voordat de door hem ontworpen affiches van de straten werden geroofd.

Bron van inspiratie

Tegenwoordig is Mucha over de hele wereld beroemd. De sierlijke lijnen en prachtige gestileerde motieven lenen zich uitstekend voor toepassing op allerlei objecten. Denk aan prachtige wandkleden waarin schitterend goud lurexdraad is geweven. Mucha’s Art Nouveau beeltenissen zijn betoverend mooi als ze vergezeld gaan met kaarslicht. Heerlijk romantisch zijn de diverse theelichtenhouders, windlichten en kaarsen. Unieke sieraden geïnspireerd op Mucha zijn ideaal als cadeau. Weer andere artikelen zijn behalve decoratief ook uiterst praktisch. Zoals een mok, fotolijst, presse-papier of tasspiegel.

   

Laat u inspireren door deze gevierde kunstenaar aan de hand van het brede aanbod op Fijn Design!