Tuschinski-stijl

21 juni 2022 15:00
Tuschinski is veel meer dan een van de dertig Pathé bioscopen in Nederland. Het was de ambitie van opdrachtgever Abraham Tuschinski om een “droomfabriek” te creëren. En dat is gelukt. Menig bezoeker is minstens zo onder de indruk van het theater als van de vertoonde film. Misschien nog wel meer.

De aanloop naar de Tuschinski-stijl begon in 1916 met de opening van het indrukwekkende Scheepvaarthuis, tegenwoordig Grand Hotel Amrâth, in Amsterdam. Het was het eerste gebouw dat geheel in de stijl van de Amsterdamse School werd gebouwd. Een grote groep kunstenaars werkte ook in de jaren erna mee aan de talrijke decoraties, zowel interieur als exterieur. De Amsterdamse School bouwstijl was een feit. De jaren ’20 waren de hoogtijdagen van deze kunststroming.

Een gebouw of voorwerp werd niet gezien als louter functioneel, maar als een heus kunstwerk dat een bepaald gevoel op moest roepen bij het publiek. Een belangrijk stijlkenmerk is de aandacht voor creativiteit en ambachtelijk vakmanschap. Daarmee werd het een tegenpool van de praktische en eenvoudige bouwstijlen die in dezelfde periode opkwamen.

Dramatische en gebogen lijnen en uitbundige en decoratieve elementen zijn eigenschappen van de Amsterdamse School stijl. Typische Amsterdamse School kleuren zijn warm oranje, geel, groen en grijsblauw. Dit in contrast met de meubels die veelal van donker, warm mahoniehout gemaakt werden. Ook het parabool motief en grillige patronen zijn kenmerkend.

In 1921 wordt Koninklijk Theater Tuschinski geopend. Het theater is het toonbeeld van een van de meest spectaculaire interieurontwerpen. Honderd jaar later, in 2021, werd de bioscoop door wereldwijd tijdschrift Time Out uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld. Bijzonder is dat naast Amsterdamse School ook de stijlen jugendstil en art deco zijn toegepast. Deze combinatie geeft het theater een geheel eigen stijl. De architectuur doet op sommige punten zelfs Oosters aan.

De lampen werden ontworpen door sierkunstenaar Hendrik Cornelis Herens (1893-1934). In zijn atelier De Nieuwe Honsel maakte hij expressionistische lampen in Tuschinski-stijl. Ontdek bij FijnDesign deze bewonderenswaardige Nederlandse stijl met grote internationale faam. In een interieur met kunsthistorische invloeden mag een van deze fraaie Tuschinski-stijl lampen dan ook niet ontbreken. De ontwerpen zijn geïnspireerd op de authentieke collectie van Herens’ atelier.