Kinderen en kunst

2 oktober 2013 10:54
Hoe maak je kinderen enthousiast voor kunst? Dat kan natuurlijk door ze mee te nemen naar een museum, maar ook door ze thuis al kennis te laten maken met de fascinerende wereld van kunst en kunstenaars. FijnDesign heeft twee leuke en educatieve kinderkunstboeken in de collectie waarmee jong én oud kunst al thuis op de bank kunnen beleven.

Het Kleine Schilderboek

In Het Kleine Schilderboek vertelt Wim Pijbes, oud-directeur van de Kunsthal Rotterdam, aan de hand van schilderijen wat er zo mooi, bijzonder, spannend en boeiend aan kunst is. Ook wordt er aandacht besteed aan onder meer verf en doek, plat vlak en perspectief, kleur en vorm, licht en schaduw, portret en stilleven, landschap en interieur. Elk hoofdstuk bestaat uit een bladzijde informatie en een bladzijde met een illustratie van het kunstwerk. Op zeer overzichtelijke wijze maken kinderen kennis met opmerkelijke oude en moderne kunstwerken. Het Kleine Schilderboek is een kinderkunstboek voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar dat niet op de boekenplank mag ontbreken.

De kat van Mondriaan

Piet Mondriaan (1872-1944) was een fascinerende kunstenaar. Hij gebruikte bijna alleen maar primaire kleuren en rechte lijnen en vakken. Ook vertrok hij naar New York om daar als kunstenaar te werken. In het prentenboek De kat van Mondriaan wordt de kunstenaar tijdens zijn reizen vergezeld door een kater. Coen Brouwers vertelt door middel van prachtige illustrates wat Mondriaan bewoog. Door middel van geschilderde papieren, kartonnen decors en figuren lukt het hem Mondriaans verhaal voor jonge kinderen toegankelijk te maken. Het boek De kat van Mondriaan is een onweerstaanbaar leuk boek voor kinderen van 4 tot 6 jaar.

Kinderboekenweek

Van 2 oktober t/m 13 oktober 2013 is het kinderboekenweek. Een mooi moment om kinderen te verrassen met een kinder(kunst)boek van FijnDesign. Voor jonge kinderen van 4 tot 6 jaar is er het prentenboek De kat van Mondriaan, voor kinderen vanaf 11 jaar is Het Kleine Schilderboek ideaal voor een eerste kennismaking met kunst en voor de allerkleinsten is er het boekje Dikkie Dik en de Smeerpoes, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt van Stichting Melanoom.