Meisje met de parel

20 januari 2014 15:38
Wereldberoemd is het schilderij het Meisje met de parel van Johannes Vermeer (1632-1675). Het schilderij uit circa 1665 is onder het grote publiek uitgeroepen tot meest geliefde Vermeer. Het frisse kleurgebruik, de schildertechniek, de subtiele weerkaatsing van het licht en de houding van het meisje maakten het schilderij over de hele wereld beroemd, maar bovenal wekt de parel in het oor van het meisje ieders interesse.

Soorten parels

De glanzende parel in het Meisje met de parel is gezien de grote vorm vermoedelijk een glasparel. Glasparels zijn eenĀ  alternatief voor natuurlijke parels die worden verkregen door parelduikers of parelkwekers. Daarnaast bestaan er ook synthetische parels. Parels worden gevormd door bepaalde weekdieren, met name door oesters. Parels zijn vaak rond, maar doordat het een natuurproduct is, kan een parel ook een onregelmatige vorm hebben. Deze grillige vormen zijn met name gewild binnen de Art Nouveau stijl. Een parel bestaat uit parelmoer. Naast witte parels zijn er ook roze parels, grijze parels en zwarte parels.

Onderhoud en bescherming van parels

Bij FijnDesign zijn diverse sieraden verkrijgbaar met parels: ringen, oorbellen, armbanden, colliers, broches en manchetknopen. Parels zijn kwetsbaar en verdienen dus de nodige aandacht als het gaat om onderhoud en bescherming. Met de volgende tips van FijnDesign kunt u lange tijd genieten van uw parelsieraad:

- Vermijd het spuiten van parfum of haarlak op de parels.

- Vermijd het gebruik van handzeep en afwasmiddel, dus doe de parelsieraden af voordat u uw handen wast.

- Vermijd dat de parels in aanraking komen met cosmetica/make-up. Gebeurt dit toch, maak het parelsieraad dan na het dragen schoon met een zachte doek.

- Draag parels niet onder de douche, in een zwembad of in natuurlijk zwemwater. Ook zonnebaden met parels is af te raden.

- Draag parelsieraden regelmatig of liefst zo vaak mogelijk. Dit voorkomt uitdroging.

- Zorg er bij het opbergen voor dat de parels niet in aanraking komen met andere sieraden. Leg ze bij voorkeur op een zachte, fluwelen stof (bijvoorbeeld in een sieradenbox).

Ā