5 x Design van Nederlandse bodem

19 juni 2019 11:15
Een tafel, sculptuur of lamp is vaak nog dierbaarder als je het verhaal achter het maakproces kent en weet waar het product zijn oorsprong vindt. En daarom zet FijnDesign vijf producten in het zonnetje die in Nederland ontworpen en/of gemaakt zijn. Leve Dutch Design!

1. Bijzettafel Tonnes

Bijzettafel Tonnes Een beetje Amsterdamse School, een beetje moderniteit en een flinke vleug design. Het Tonnes bijzettafeltje is een echte blikvanger die in elk interieur past. De designtafel is ontworpen door Nederlandse ontwerpers onder het in 2013 opgerichte label Contravorm. En die naam zegt al wat: de makers en ontwerpers gaan in de basis uit van de restvorm van een vorm - zoals ook aan de tafel te zien is. De tafel is verkrijgbaar in helder acrylaat en vijf transparante kleuren. Op aanvraag kan de tafel in andere kleuren geleverd worden. Ook is de tafel als buitenmeubel en in het staal verkrijgbaar. Leuk feitje: de tafel wordt geleverd als zelfbouwpakket dat makkelijk in elkaar te zetten is.  

 

2. Tiffany Windlicht Mondriaan

Natuurlijk kan de fameuze kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944) niet in deze lijst Tiffany Windlicht Mondriaan ontbreken. Alhoewel Mondriaan bekendstaat om het gebruik van de primaire kleuren, gebruikte hij ook vaak de niet-kleuren grijs, zwart en wit. Deze chique tinten zijn te zien in de kunstzinnige Tiffany lamp die in Nederland is ontworpen door Art Deco Trade onder het label Coloured by Art©. In de Mondriaan-serie zijn ook een wandlamp, een paneel, een plafonnière, een tafellamp, diverse hanglampen en een vloerlamp verkrijgbaar. De perfecte mix van stoere geometrische vormen en romantisch glas!

 

3. René Windig Sculptuur Loco

René Windig Sculptuur Loco Deze eigenzinnige, Amsterdamse striptekenaar weet keer op keer te verbazen en te verrassen met zijn bijzondere creaties. Windig werd onder andere bekend met de strip Heinz, die hij samen met Eddie de Jong maakte en waar onlangs een film van uitkwam. Een Windig is te herkennen aan veel kleur en speelse vormen, zoals te zien is in dit absurdistische en herkenbare sculptuur.

 

4. Glazen Kom Lucht Bubbel Copier

De Nederlandse glaskunst staat voor een groot gedeelte op de kaart dankzij A.D. Copier, die Glazen Kom Lucht Bubbel in 1901 in glasstad Leerdam werd geboren. De kunstenaar maakte naam met zijn spijkervaasjes. Deze glasobjecten werden gemaakt door het hete glas in een houten vorm te blazen die aan de binnenkant is voorzien van spijkertjes. Zo ontstaan er luchtbelletjes die ‘opgesloten’ zitten in de glazen wand… Dit vaasje van helder glas met bruine en oranje tinten is prachtig om te zien.

 

5. Rugtas Tulip Black

Rugtas Tulip Black

Een tas als een tulp: dát moet een By-Lin zijn! De Twentse ontwerpster Linde van der Poel maakt eigenzinnige tassen van natuurlijke materialen. De tassen gaan de wereld over en zijn er in verschillende vormen en maten. Deze rugtas is een sterk staaltje Dutch Design dat overal mee naartoe genomen kan worden. Als rugtas, of nonchalant over de schouder. Op FijnDesign zijn ook portemonnees en handtassen van het label te vinden.